Dom > Vijesti > Sadržaj

Upozorenje: Novo pravilo za izvezenu robu u Vijetnamu

Aug 08, 2019


Nedavno, kako bi se izbjegao izvoz nekih poduzeća u Ameriku koja idu preko Vijetnama, ured za trgovinu i industriju Vijetnama izdao je novi standard " Made in Vietnam ".

To znači da: prema međunarodnom standardu HS koda, poljoprivredni proizvodi i drugi resursi koji su porijeklom iz Vijetnama te proizvodi koji se konačno izrađuju u Vijetnamu moraju sadržavati najmanje 30% vijetnamske lokalne dodatne vrijednosti. Drugim riječima, 100% izvezena sirovina iz stranih zemalja mora povećati 30% dodatnu vrijednost u Vijetnamu, tada taj proizvod može izvoziti sa oznakom "Made in Vietnam".


Made in Vietnam


Strani mediji navode da je izvoz Vijetnama u SAD porastao zastrašujućih 25,4% od januara do jula, jer otkad počinje trgovinski rat između SAD-a i Kine, neki prodavači i špediteri pokušavaju izvesti robu u Ameriku iz Vijetnama kako bi izbjegli 25% dodatne tarife na kineske proizvode. Međutim, od sada, ako prodavci i špediteri to i dalje žele učiniti s ciljem izbjegavanja poreza, biće novčano kažnjeni ili čak krivično odgovorni.

Trenutno, Amerika pojačava svoj nadzor nad Vijetnamom. U posljednjem mjesecu Vijetnam je došao na američke posmatračke liste manipulacije deviznim tečajem. Istovremeno, Vijetnam je također brinuo da će, ako dopuste da kineski izvoz s pogrešnom oznakom ode preko Vijetnama u Ameriku, suočiti kaznu iz Amerike.